Margareta: Regina Grădinilor și Poveștile Ei Nespuse

“Cea mai simplă floricică, pe care aproape nimeni nu o observă. De, Margareta! Floare banală, obișnuită”. Chiar dacă poetul horța pe această floare, noi, la Florăria de Vis, ne îndrăgostim de fiecare margaretă. Știm că această floare merită toată atenția noastră. Margareta, cu petalele ei albe sau colorate în tonuri de galben sau portocaliu și inima ei atât de asemănătoare cu soarele, este una dintre cele mai iubită floră răspândită pe tot globul.

Istoricul și originea Margaretei

Margareta ni se prezintă astăzi în concepția populară ca simbol al inocenței, al simplității și al purității. Margaretele – numele botanic Leucanthemum vulgare – sunt originare din Europa și puse în cultură în toată lumea. Numele „margareta” pare a proveni din grecescul „margarites”, care însemna „perlă”.

IstoricDetalii
OriginarăEuropa
Denumire popularăMargareta
Denumire științificăLeucanthemum vulgare
SemnificațieInocență, simplitate, puritate

În cultura populară, margareta a fost deseori prezentată ca o floare „a păcurarilor”, fiind asociată cu lumea rurală în general și cu femeile din lumea rurală în special. Atât de simplă și totuși atât de specială, margareta ne face să ne amintim de frumusețea lucurilor mici și de bucuria pe care o poate aduce un simplu gest precum oferirea unei mărgele.

Tipuri de Margarete

Există o plenitudine de soiuri și specii de margarete, fiecare având propriile sale caracteristici unice. Unele dintre cele mai populare și cunoscute includ:

 1. Margareta englezească (Leucanthemum superbum) – binecunoscută pentru frumusețea sa elegantă, această varietate are flori mari, cu petale albe și un centru galben.
 2. Margareta africana (Osteospermum) – este un soi foarte popular datorită culorilor sale vibrante, care variază de la roz la violet, până la albastru.
 3. Margareta de Pirin (Leucanthemum waldsteinii) – una dintre cele mai impresionante specii de margarete alpine. Are un diametru de până la 3 cm și petalele sunt de culoare albă.
Soiuri de MargareteOrigineCuloare
Margareta englezăEuropaAlb, galben
Margareta africanăAfricaMulticolor
Margareta de PirinMuntele Pirin, BulgariaAlb

Îngrijirea și cultivarea Margaretei

Margaretele nu sunt doar frumoase, ci și surprinzător de ușor de cultivat, ceea ce le face o alegere populară atât pentru grădinarii începători, cât și pentru cei experimentați.

Iată câteva sfaturi despre cum să creșteți cu succes margarete:

 1. Lumina: Margaretele iubesc lumina soarelui, așa că asigurați-vă că le plantați într-un loc unde primesc cel puțin 6 ore de soare pe zi.
 2. Udarea: Acestea au nevoie de apă în mod regulat, dar solul ar trebui să se usuce între udări pentru a evita înmuierea rădăcinilor.
 3. Îngrijire: Tăiați florile uscate pentru a încuraja înflorirea continuă și pentru a menține plantele curate și sănătoase.

Beneficii și utilizări

Margaretele nu sunt doar placute ochiului, ci aduc și numeroase beneficii. Ele sunt folosite în domenii variate, inclusiv medicină, terapie sau design de peisaje.

 1. Medicina: Dedesubturile lor, de exemplu, sunt cunoscute pentru proprietăți diuretice și antiseptice. De asemenea, sunt folosite și în tratarea tusei sau a afecțiunilor pielii.
 2. Terapie: Uleiul de margarete este adesea utilizat în aromaterapie și cosmetice datorită proprietăților sale calmante și relaxante.
 3. Design de peisaje: Fie că sunt folosite individual sau pentru a crea o bordură colorată, margaretele pot înfrumuseța orice grădină.

Margareta în cultura populară

Margaretele au avut întotdeauna un loc de cinste în artă și literatură. Ea simbolizează puritatea și inocența, fiind adesea prezentată în contexte romantice.

 • În literatură, autori precum William Shakespeare sau Emily Dickinson le-au menționat în lucrările lor, folosindu-le ca simboluri pentru diversitatea emoțiilor umane.
 • În arta plastică, pictori faimoși precum Claude Monet și Vincent Van Gogh le-au imortalizat în opere de artă.
 • În muzică, margaretele se regăsesc în numeroase cântece și poezii, servind ca o sursă de inspirație continuă pentru artiști.

Cum să alegi și să culegi Margarete

Când vine vorba de culesul și alegerea mărgăritoarelor, există câteva sfaturi pe care le putem respecta:

 1. Timpul de cules: Ideal ar fi dimineața devreme sau seara, când temperaturile sunt moderate.
 2. Cum să alegi: Alegeți florile care au petalele complet deschise și care nu prezintă semne de boală sau daune.
 3. Cum să culegi: Taieți tulpina la baza plantei, lăsând suficient spațiu dacă doriți să le utilizați pentru aranjamente florale.
Sfaturi pentru culesul mărgăritelor
Timpul de culesDimineața devreme sau seara
Cum să alegiFlorile care au petalele complet deschise
Cum să culegiTaieri la baza plantei

Margareta în gastronomie

Surprinzător pentru unii, margaretele sunt comestibile și au fost folosite în bucate din cele mai vechi timpuri. Florile și frunzele tinere pot fi folosite în salate sau ca decor.

Margaretele pot adăuga o notă de prospețime și un gust ușor piperat, care se potrivesc de minune în următoarele feluri de mâncare:

 1. Salate: Margaretele adăugate în salată dau o notă colorată și un gust interesant.
 2. Supe: O mână de margarete poate adăuga o savoare aparte.
 3. Ceaiuri: Florile de margarete pot fi folosite pentru un ceai calmant și reconfortant.

Pericole și precauții

Deși margaretele sunt în majoritatea cazurilor inofensive, este important să știm că unele persoane pot avea reacții alergice la acestea. Simptomele pot fi similare cu cele ale febrei fânului, în funcție de sensibilitatea individului.

De asemenea, interacțiunile cu diferite medicamente trebuie luate în considerare. Este recomandat să consultați un medic înainte de a adăuga margaretele în dieta zilnică.

PrecautiiDescriere
AlergiiSimptomele pot varia de la strănut și mâncărime la reacții cutanate
Interacțiuni medicamentoaseConsultați un medic înainte de a adăuga margaretele în dieta dumneavoastră

Concluzie

Fie că le admiri într-o pictură, le gusti într-o salată sau te bucuri de parfumul lor într-un buchet, margaretele sunt cu adevărat prezente în viața noastră de zi cu zi. Sperăm că această trecere în revistă a informativă, v-a ajutat să aflați mai multe despre această minunată floare și v-a inspirat să le apreciați și mai mult.

Margareta nu este doar o floare „a păcurarilor”, este floarea care ne reamintește de frumusețea simplă din natură și ne oferă bucurie și confort în moduri pe care poate nu le-am fi considerat. Așa că, data viitoare când vezi o margaretă, ia-o și admir-o. Este o mică minune naturală care merită toată atenția noastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *