Între Sacru și Estetic: Ghidul Complet de Flori pentru Sfinții Mihail și Gavril
06 nov.
Introducere
Sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril este un moment deosebit în calendarul ortodox. Fie că dorești să-ți exprimi respectul și venerația sau să sărbătorești pe cineva drag cu aceeași onomastică, oferirea florilor este o tradiție frumoasă și plină de semnificații. În acest articol, vă vom inspira cu cele mai potrivite și originale aranjamente florale pentru această ocazie specială.
Semnificația sărbătorii Sfinților Mihail și Gavril
Înainte de a ne aprofunda în universul floral, merită să ne aducem aminte de semnificația profundă a acestei sărbători. Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sunt două dintre cele mai importante figuri din ierarhia cerească, recunoscuți pentru curajul și dreptatea lor. Sărbătoarea lor, celebrată în România la data de 8 noiembrie, este o ocazie de a ne aminti de virtuțile pe care le reprezintă și de a ne strădui să le înfăptuim în viața noastră.
Tradițiile asociate în diferite regiuni ale țării
Tradițiile legate de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril variază, de la regiune la regiune, în țara noastră. De pildă, în Banat și Transilvania, se merge la biserică cu colaci și mere, simbolizând tradiția de a oferi, iar în Moldova se obișnuiește să se dăruiască miere, simbol al dulceții protejării lui Dumnezeu.
Originea și evoluția cultului Sfinților Arhangheli este strâns legată de evoluția creștinismului. În calendarul creștin ortodox, aceștia sunt sărbătoriți de două ori pe an: pe 8 noiembrie, pentru a marca lupta și victoria Sfântului Mihail împotriva satanei, și pe 26 martie, pentru a celebra Anunțarea Sfântului Gavril.
Fie că alegeți să oferiți flori în cinstea Sfinților Mihail și Gavril sau să celebrați pe cineva cu această onomastică, o sărbătoare precum aceasta este perfectă pentru a găsi și oferi cele mai frumoase și semnificative aranjamente florale. Continuăm, așadar, călătoria noastră aromatică și cromatică…
Semnificația Florilor în Tradiția Ortodoxă
Pentru a înțelege mai bine alegerea florilor potrivite pentru această sărbătoare, merită să ne aducem aminte de rolul și simbolismul florilor în cadrul sărbătorilor religioase. Florile sunt semne ale frumuseții, purității și efemerității vieții, un mod de a aduce o mică parte din frumusețea paradisiacă în locașurile noastre de rugăciune și în casele noastre.
De-a lungul vremii, anumite flori au căpătat semnificații speciale și s-au asociat cu diverse sărbători și sfinți. Astfel, putem face alegeri mai înțelepte și mai rezonante cu tradiția atunci când nevă gândim la aranjamentele florale din cadrul sărbătorilor religioase.
Ce flori sunt tradițional asociate cu Sfinții Mihail și Gavril
Ce flori ar fi potrivit să oferim sau să folosim în aranjamentele noastre florale pentru Sfinții Mihail și Gavril? Deși tradiția nu ne dă o listă strictă în acest sens, putem lua în considerare caracteristicile Sfinților Arhangheli pe care dorim să le reflectăm.
Sfântul Mihail este cunoscut ca un învingător al răului și un protector puternic. De aceea, florile care simbolizează forța și curajul, cum ar fi rozele roșii sau crinii, pot fi o alegere bună. Pe de altă parte, Sfântul Gavril este asociat cu vestea bună și pacea. Florile albe, simbolizând puritatea și pacea, precum crinii albi sau garoafele, pot fi deci potrivite.
Aici vine partea creativă – cum să combinăm aceste flori în aranjamente care să impresioneze și să transmită mesajul nostru de sărbătoare. Unul dintre cele mai frumoase și elegante aranjamente ar putea fi un buchet de roze roșii și crini albi, simbolizând forța și puritatea. Dacă preferați ceva mai simplu, dar la fel de grațios, puteți alege un aranjament de garoafe albe, decorate simplu cu verdeață proaspătă.
Atunci când alegeți aranjamentul floral, țineți cont și de semnificația culorilor. De exemplu, roșul este culoarea pasiunii și a dragostei, albul este simbol al purității și inocenței, iar verdele reprezintă speranța și reînnoirea.
Iată un mic ghid pentru semnificația culorilor în alegerea florilor:
Culoare
Semnificatie
Alb
Puritate, inocență solemnitățe
Verde
Înnoire, speranță, fertilitate
Roșu
Iubire, pasiune, respect, curaj
Roz
feminitate, eleganță, rafinament, dulceață
Albastru
pace, armonie, răcoare
În următoarea parte a articolului, vom vedea ce flori sunt specifice acestei sărbători.
cutii cu flori naturale si bomboane ferrero rocher
Amintirea Sfinților Mihail și Gavril este prilejuită în luna noiembrie, astfel că florile specifice acestei perioada pot constitui un ghid in alcătuirea unui aranjament floral adecvat. Astfel, în lista florilor de toamnă putem include, de exemplu, crisantemele, care în cultura românească sunt asociate cu transcedența și comemorare.
Crisantemele – sunt simbolul solar al vieții și al înnoirii firești a ciclurilor naturii. Culorile specifice ale acestora – galben, portocaliu, crem și chiar burgundia întunecată – sunt warme și reprezintă toamna și recoltele ei.
Dahliile – cu formele și culorile lor varie, dahliile aduc un element de originalitate și eleganță. În plus, floarea poartă numele botanistului Andreas Dahl, recunoscut pentru slujirea cu credință a iubirii sale pentru natură.
Iedera – deși nu este o floare, este un element care nu trebuie să lipsească din niciun aranjament floral de toamnă. Este un simbol al fidelității și al eternității, adăugând șarm deopotrivă buchetelor de flori și coroanelor florale.
cutii personalizate cu flori naturale
Personalizarea Buchetelor de Flori
Știm că în tradițiile noastre, nu doar tipul de floare contează, ci și modul în care sunt aranjate. Pentru a alege un buchet personalizat, trebuie sa cunoastem o parte din preferințele persoanei care urmează să-l primească.
Puneți întotdeauna buchetele în apă cât mai curând posibil. Tăiați 2-3 cm din tulpini la un unghi de 45° pentru a maximiza absorbția apei și îndepărtați toate frunzele care pot fi submersate, deoarece ele pot determina dezvoltarea bacteriilor care pot scurta viața florilor.
Tendințe contemporane în aranjamentele florale
Anul acesta, vă propunem să mergeți mai departe de traditționalul buchet de flori și să încercați un cadou floral mai creativ.
Flori în cutie – dacă destinatarul dvs. este un iubitor de lux și eleganță, încercați un aranjament de flori în cutie. Acesta poate fi un cadou sofisticat și de înaltă calitate.
Flori într-un coș – cosurile de flori sunt ideale pentru birou sau pentru acasă și pot dura foarte mult timp dacă sunt îngrijite corespunzător.
Buchete mixte – combină diferite flori în același buchet pentru un efect vizual uimitor și surprinzător.
Buchete în formă de inimă – alegeți un buchet de flori în formă de inimă dacă doriți să-i demonstrați destinatarului cât de mult îl iubiți și îl prețuiți.
Fie că alegeți un buchet de flori tradițional sau preferați un aranjament floral mai modern, adăugați întotdeauna o notă personală. Acesta poate fi un mic mesaj scris de mână sau o selecție de flori care știți că îi plac destinatarului.